Kalksten är en karbonatbergart av organiskt ursprung bildad av skalrester av marina djur. Skalresterna har samlats på havsbottnen och har, efter miljontals år, cementerats till en kompakt och hård bergart. Kalkstenen består av kalciumkarbonat och har den kemiska beteckningen CaCO3.
Kalksten finns i sedimentär och kristallin form. Den sedimentära kalkstenen uppkommer genom ansamlingar av organiskt material som skal, koraller och andra marina organismer. Den sedimentära kalkstenen innehåller ofta tydliga fossila fragment som återspeglar den miljö som rådde när den bildades.
Processen för bildandet av kristallin kalksten sker långt ned i jordskorpan, på ett djup av cirka 10-20 kilometer där temperaturer på upp till 600 grader skapar grövre kristaller i stenen. Den här typen av kalksten är hårdare och tätare och fragmenten av marina djur försvinner under bildandet.
Kalkstenen bryts, krossas och mals till lämpliga fraktioner i våra produktionsanläggningar runt om i Skandinavien och Baltikum. Stor del av vår utvunna kalk vidareförädlas till brända eller släckta produkter.
Kalkstenen används inom områdena jordbruk och trädgård samt för sjö- och våtmarkskalkning. I sin grundform, eller efter förädling, används kalkstenen även för tillverkning av bland annat papper, färg, asfalt, tegel, betong och metaller.