
Sedan slutet av 1970-talet har kalk framgångsrikt använts för att motverka försurning av våra sjöar och vattendrag. Sedan ett drygt år tillbaka deltar SMA Mineral i ett forskningsprojekt där möjligheterna utreds att med kalkens hjälp även komma tillrätta med de allt svårare problemen med algblomning i Östersjön.
Varje år sprids ca 100 000 ton kalk över svenska sjöar. Kalken har ett tydligt syfte. Genom att återställa sjövattnets pH-värde kan försurning motverkas, vilket förbättrar förutsättningarna för känsliga växter och fiskarter att överleva.
Sjökalkning sker ofta på initiativ av landets kommuner, men finansieras med hjälp av statliga bidrag.
Vid sjökalkning används kalkstensmjöl - kalciumkarbonat och kalken sprids som regel med hjälp av båt eller helikopter.
Algblomning - ett miljöproblem
Östersjön betraktas allmänt som ett av världens mest övergödda hav. Stora mängder kväve och fosfor har under lång tid lagrats på havets botten. När fosforet frigörs och cirkulerar i havsvattnet uppkommer – framför allt under sommaren då vattentemperaturen är högre – problem med algblomning.
Algblomning innebär kraftiga förökningar av alger och, i synnerhet, s.k cyanobakterier. Cyanobakterierna producerar i sin tur levertoxiner, vilka utgör en hälsorisk både för människor och djur.
Kalk kan vara lösningen
För att finna lösningar på problemet inleddes för drygt ett år sedan ett EU-finansierat Formas-projekt under ledning av Stockholms Universitet. I projektet deltar ett flertal aktörer, däribland SMA Mineral.
– Projektet syftar till att nå en lösning där man med hjälp av kalk binder fosfor vid bottensedimentet, berättar Mats Lindberg, projektledare vid SMA Mineral. Om fosforet kan isoleras vid botten hoppas vi kunna reducera algblomningen,
SMA Mineral bidrar till projektet med material, teknisk know-how och spridning.
– Råvaran kommer från vårt kalkbrott Stucks på norra Gotland och har bränts vid Cementas ugn i Slite. Kalken är förhållandevis grovkorning vilket gör att den, efter spridning, sjunker mot botten där den löses upp och på kemisk väg binder fosfor permanent i bottensedimentet.
Fosforet förhindras därigenom från att bli tillgänglig näring vid algblomningen, fortsätter Mats Lindberg.
De tester som nu utförs är lokaliserade till Kyrkviken i Valdemarsviks kommun och har pågått sedan början av året.
– Utfallet kommer att mätas fortlöpande och en större utvärdering kommer att göras om ett år. Så här långt ser det dock lovande ut, avslutar Mats Lindberg.
