SMA Mineral - Maailma täynnä kalkkia

Vastuumme ympäristölle ja ilmastolle

SMA Mineralin tuotteet ovat tarpeen elämässämme ja niillä on positiivinen vaikutus ympäristöön. Samalla kulutamme luonnon resursseja, jätämme jälkiä maahan ja biologiseen monimuotoisuuteen sekä päästämme ympäristöä kuormittavia kaasuja prosesseistamme. Ilmastosarjamme vähentämiseksi teemme kovasti ja päättäväisesti töitä materiaalien ja energian käytön tehostamiseksi. Olemme myös asettaneet kunnianhimoisen tiekartan vähentääksemme voimakkaasti päästöjä poltettujen tuotteiden tuotannosta.

Ympäristötyötämme ohjaa kattava liiketoimintapolitiikka, joka kattaa ympäristön, laadun, terveyden ja turvallisuuden. SMA Mineral on ympäristötodistettu ISO 14001 -standardin mukaisesti. Teemme jatkuvasti työtä ympäristöriskien ehkäisemiseksi ja vaikutuksemme minimoimiseksi ilmastoon ja ympäristöön.

Arviointi EcoVadis-järjestelmän mukaan

Olemme käyttäneet jo useiden vuosien ajan EcoVadista, maailman suurinta kestävän kehityksen arviointipalvelua, mittaamaan kestävän kehityksen työtämme.

SMA Mineralin pitkän aikavälin kestävän kehityksen työ on saanut EcoVadis pronssimitalin. Tämän tunnustuksen mukaan sijaintimme on alan parhaiden 30 prosentin joukossa maailmanlaajuisesti.

Ympäristölupa

Toimintaa ohjataan ja säädellään kansallisten ympäristöviranomaisten myöntämillä ympäristölupilla. Uudet lupaprosessit sisältävät aina arviointiprosessin sekä tarkastusprosessin.

Ympäristölupa sisältää kuvauksen toiminnasta, ehtoja, jotka on täytettävä, sekä mittauksia, näytteenottoja ja valvontakäytäntöjä, joita tuotantolaitosten on noudatettava.

Valvontaohjelma

Ympäristölupassa asetettujen ehtojen perusteella laaditaan valvontaohjelma, joka kuvaa, mitkä mittaukset ja näytteenotot on suoritettava. Yritys raportoi vuosittain valvontaviranomaiselle, kuinka se täyttää ehdot, ja niitä seurataan myös valvontakäyntien yhteydessä.

Kasvihuonekaasupäästöt

Kun karbonaattilouhokset kalkkikivestä ja dolomiitista jalostetaan poltetuksi kalkiksi ja poltetuksi dolomiitiksi, suuria määriä hiilidioksidia vapautuu ilmakehään sekä raaka-aineesta että prosessissa käytetyistä polttoaineista. Pienempiä CO2-päästöjä syntyy myös ajoneuvoista ja koneista, joita käytämme laitoksillamme.

SMA Mineral on asettanut strategiseksi tavoitteekseen vähentää hiilidioksidipäästöjä 50 % vuoteen 2027 mennessä.

Ilman saastumisen minimointi

Kalkkivien ja dolomiitin polttaminen aiheuttaa paitsi hiilidioksidipäästöjä ilmakehään myös ilman saasteiden päästöjä, kuten rikkioksidia, typpidioksidia, hiilimonoksidia, hiilivetyjä, raskasmetalleja ja dioksiineja.

Jokaisella laitoksella on ympäristölupa, jossa ilman saasteiden päästöt on riskiarvioitu ja verrattu ilmanlaadun normeihin.

Jäte

Kalkkitehtaan ja louhosten syntyvän jätteen ei tule aiheuttaa vaaraa tai haittaa ihmisten terveydelle tai ympäristölle. Siksi kemikaali- ja ympäristölle haitallisten jätteiden varastointipaikkamme on rakennettu siten, että kyseiset aineet eivät pääse ympäristöön, vaikka onnettomuus tapahtuisi.

Lisääntynyt resurssienhallinta

SMA Mineralin tavoitteena on käyttää luonnonvaroistamme kaivamaamme materiaalia mahdollisimman tehokkaasti. Maata, sivukivistä ja muita sivuvirtoja hyödynnetään mahdollisimman paljon.

Seurantasuunnitelmaan sisältyy myös kaivostoiminnan jätteet, joita pyrimme pitämään mahdollisimman vähäisinä käyttämällä niitä esimerkiksi alueen teiden ja maarakentamisen rakennuksessa sekä kaivosalueen ympärille rakennettavissa aidoissa melun ja pölyn estämiseksi.

Biologinen monimuotoisuus

SMA Mineralilla on tällä hetkellä toimintaa alueilla, jotka sijaitsevat lähellä luonnonsuojelualueita, alueita, jotka kuuluvat luonnonsuojeluohjelmiin ja/tai yksityisiin suojelualueisiin. Tällöin yrityksen on varmistettava harvinaisten ja uhanalaisten lajien eloonjääminen näillä kaivosalueilla ja niiden ympäristössä. Lajien eloonjäämisen vahvistamiseksi, alueellisten valvonta-, havainto- ja hoitosuunnitelmien mukaisesti, teemme yhteistyötä asiantuntijoiden ja ympäristöviranomaisten kanssa.

Kaivostoiminnan pölypäästöjen vaikutuksia seurataan eri ilmanpäästömittauksilla ja kasvillisuuden valvonnalla.

Veden käyttö ja päästöt veteen

Kaivoksissamme tapahtuu veden virtausta, jota voidaan pitää veden ottamisena toiminnassa, vaikka se ei olekaan tarkoitus.

Vesi pumpataan ulos ja päästetään läheisiin patoihin. Sen vaikutus ympäristöön sisältyy yleensä ympäristölupaprosesseihin.